Pieczony kurczak z dynią i kasztanami
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
90 minut
Składnik:
Warzywa
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
Składniki:
• kurczaka zagrodowego
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• 2 gałązki tymianku
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• 2 gałązki tymianku
• łyżkę oleju
• sól
• pieprz
• sól
• pieprz
• połowę małej dyni pokrojonej w kostkę
• 6 ziemniaków • 8 obranych kasztanów jadalnych
• 4 młode cebule
• łyżkę masła
• 6 ziemniaków • 8 obranych kasztanów jadalnych
• 4 młode cebule
• łyżkę masła
Obierz cebulę i czosnek. Ząbki czosnku lekko zmiażdż, cebulę pokrój. Faszeruj kurczaka cebulą, czosnkiem, posiekanym tymiankiem i listkiem laurowym, a następnie zwiąż. Z wierzchu nasmaruj go olejem, posyp solą i pieprzem. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry. Młode cebule obierz z pierwszej warstwy i przekrój na pół. Ułóż wszystkie warzywa oraz kasztany w brytfance. Posyp solą i wymieszaj. Na nich połóż kurczaka, a na wierchu gałązkę tymianku. Obłóż drób kawałkami masła. Piecz przez godzinę w temperaturze 200°C.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Photocuisine/free
Zdjęcia: Photocuisine/free