Pieczone ziemniaki z szałwią i dymką
Przepis na pyszne pieczone ziemniaczki.
Weź:
•4 duże woskowe ziemniaki
•garstkę listków szałwii
•pęczek dymki
•2 łyżki gęsiego smalcu
•gruboziarnistą sól morską do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki wyszoruj i pokrój w ósemki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzej gęsi smalec, wrzuć szałwię i pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki dymkę. Dorzuć ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszaj. Piecz około 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Posyp gruboziarnistą solą i podawaj jako dodatek do pieczonego drobiu.
Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock