Pieczarki z soczewicą i kalafiorem
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
60 minut
Składnik:
Warzywa
, Grzyby
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
Pieczarki z soczewicą i kalafiorem to nasza propozycja na jesienny obiad.
•5 łyżek oliwy
• 8 dużych pieczarek
• sól
• pieprz
• cebula
• 8 dużych pieczarek
• sól
• pieprz
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka nasion kolendry
• 6 pomidorków cherry
• łyżeczka nasion kolendry
• 6 pomidorków cherry
• pół kalafiora
• garść liści szpinaku
• garść liści szpinaku
• puszka cieciorki w zalewie
• łyżka brązowego cukru
• łyżeczka pasty harissa
• 4 łyżki bulionu
• 8 łyżek jogurtu
• świeże listki kolendry
• łyżka brązowego cukru
• łyżeczka pasty harissa
• 4 łyżki bulionu
• 8 łyżek jogurtu
• świeże listki kolendry
Łodygi pieczarek posiekaj. Z kapeluszy zdejmij skórkę, posmaruj 2 łyżkami oliwy, oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180ºC. Cebulę i czosnek posiekaj. Kolendrę utłucz w moździerzu. Cieciorkę odsącz i opłucz na sitku. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, pokrojone grzyby, kolendrę, cukier i smaż 2 minuty. Wrzuć kalafior, ciecierzycę, szpinak, harissę i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj bulion, pomidory, przykryj i gotuj 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij kapelusze farszem i piecz 5 minut. Podawaj z jogurtem i listkami kolendry.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free