Orkiszowe kluseczki z sosem grzybowym
W sezonie grzybowym szukamy nowych przepisów na skarby lasu. Sprawdź, jak przyrządzić orkiszowe kluseczki - idealne do sosu grzybowego.
WEŹ:
•pęczek natki pietruszki,
•1 i 1/2 szklanki mąki,
•pół szklanki mąki orkiszowej,
•3 szklanki semoliny,
•4 jajka,
•pół szklanki wody,
•szczypta soli.
NA SOS:
•spora miska mieszanych grzybów leśnych,
•łyżka masła,
•2 szalotki,
•1/3 szklanki wytrawnego białego porto,
•2 łyżki kwaśnej śmietany,
•sól,
•grubo mielony pieprz.
Zagnieć mąkę, jajka, posiekaną natkę i sól z wodą na elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż na pół godziny.
Posiekane szalotki zeszklij na maśle, dodaj pokrojone grzyby i porto. Duś 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, dopraw. Z ciasta formuj palcami małe kluseczki, gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem grzybowym.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdj. Thomas Neckermann/Picture Press/East News