Opiekane ziemniaki i kalafior z jogurtowym sosem
Czy może być coś wspanialszego niż najprostszy smak dzieciństwa: ziemniaczki z kalafiorem? Tak! Ziemniaczki z kalafiorem polane sosem jogurtowym! ;)
• 5 ziemniaków
• kalafior
• dwie szklanki zwykłego octu
• sól morska
Na sos jogurtowy weź:
• mały kubeczek jogurtu
• 2 ząbki młodego czosnku
• pęczek natki pietruszki
Obierz ziemniaki i pokrój w łódeczki. Kalafiora pokrój w plastry. W dwóch garnkach ułóż osobno kalafiora i ziemniaki. Zalej octem po równo i dopełnij wodą. Ugotuj al dente. Następnie grilluj 5-6 minut i posyp solą morską. Podawaj z sosem jogurtowym.
Jogurt wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką. Podawaj jako sos do warzyw.
przepis i stylizacja: Maria Przybyszewska
zdjęcie: Rafał Meszka