Opiekane ziemniaki i kalafior z jogurtowym sosem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

Czy może być coś wspanialszego niż najprostszy smak dzieciństwa: ziemniaczki z kalafiorem? Tak! Ziemniaczki z kalafiorem polane sosem jogurtowym! ;) 

• 5 ziemniaków 
• kalafior
• dwie szklanki 
zwykłego octu
• sól morska 

Na sos jogurtowy weź:
• mały kubeczek jogurtu
• 2 ząbki młodego czosnku
• pęczek natki pietruszki 

 

Obierz ziemniaki i pokrój w łódeczki. Kalafiora pokrój w plastry. W dwóch garnkach ułóż osobno kalafiora i ziemniaki. Zalej octem po równo i dopełnij wodą. Ugotuj al dente. Następnie grilluj 5-6 minut i posyp solą morską. Podawaj z sosem jogurtowym.  

Jogurt wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką. Podawaj jako sos do warzyw. 

przepis i stylizacja: Maria Przybyszewska  
zdjęcie: Rafał Meszka