Nadziewane dynie
Dobrze nadziane dynie będą idealne na jesienny obiad!
• 2 małe dynie hokkaido
• 6 łyżek oliwy
• garść listków kolendry
• 2 garści listków natki pietruszki
• 2 garści listków mięty
• 3 łyżki soku z cytryny
• łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• sól
• pieprz
• brokuły
• 2 szalotki
• ząbek czosnku
• szklanka bulionu warzywnego
• szklanka kaszki kuskus
• 2 kostki wędzonego tofu
Dynie przekrój na pół, usuń nasiona i wykrój miąższ, zostawiając 3-centymetrową ściankę. Dynie posmaruj 2 łyżkami oliwy i piecz pół godziny w 200ºC. Miąższ pokrój w kostkę. Brokuły podziel na różyczki. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy, dodaj brokuły, pokrojony miąższ dyni i chwilę podsmaż. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Zioła z 3 łyżkami soku z cytryny, kminem, solą oraz pieprzem zmiksuj na pastę. Połowę wymieszaj ze szklanką wody, wlej do warzyw i ponownie zagotuj. Wsyp kuskus, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut, posól. Tofu pokrój w plastry, usmaż z obu stron na pozostałej oliwie, dodaj resztę pasty ziołowej. Do upieczonych dyń włóż farsz i podawaj z tofu.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free