Muszle faszerowane szpinakiem
WEŹ:
•opakowanie makaronu w kształcie muszli
•łyżkę masła
•ząbek czosnku
•3 garści szpinaku
•opakowanie ricotty
•¼ szklanki śmietany kremówki
•pół łyżeczki skórki cytrynowej
•szczyptę gałki muszkatołowej
•sól •pieprz
NA SOS:
•3 szklanki passaty pomidorowej
•2-3 łyżki białego wytrawnego wina
•cebulę
•sól
•pieprz
•oliwę
Czosnek posiekaj i razem ze szpinakiem podsmaż chwilę na maśle, aż liście zmiękną. Przestudź i odciśnij. Dodaj ricottę, śmietanę i skórkę cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Starannie wymieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie i zalej passatą zmieszaną z winem. Podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do naczynia żaroodpornego. Makaron podgotuj 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Nadziej muszle ricottą ze szpinakiem i ułóż na sosie pomidorowym. Przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 180ºC, aż makaron będzie miękki. Potem zapiekaj jeszcze 5-10 minut bez folii.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free