Mule z grilla
Weź: •1 kg świeżych muli •4 łyżki sosu rybnego •cytrynę •ostrą papryczkę •łyżeczkę cukru •2 ząbki czosnku •2 łyżki wody
Mule umyj, usuń „nitki”, którymi muszle przyczepiają się do podłoża, osusz. Przeciśnij czosnek przez praskę, chili drobno posiekaj. Wymieszaj z sosem rybnym (jeśli nie masz – użyj sojowego), sokiem z cytryny, cukrem i wodą. Mule rozłóż – jedną warstwą – na tackach do grillowania. Przykryj folią aluminiową i ustaw na grillu. Piecz 10–15 minut, aż się otworzą. Wrzuć do miski, obok postaw sos do maczania i miseczki z wodą do mycia rąk, bo mule jemy bez pomocy sztućców.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free, shutterstock.com