Młode żeberka wieprzowe

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Przepis na pieczone żeberka wieprzowe.

•kilogram żeberek (z chrząstkami, a nie z kością, i z niewielką ilością tłuszczu),
•2 cebule,
•4-5 łyżek oleju rzepakowego,
•po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
•łyżeczka oregano,
•łyżeczka tymianku,
•sól,
•10 ziaren pieprzu,
•łyżka ziaren gorczycy,
•4 kulki ziela angielskiego,
•4 liście laurowe,
•3 wyciśnięte ząbki czosnku.

Żeberka opłucz, osusz i pokrój. Utłucz gorczycę, pieprz i ziele, dodaj resztę przypraw, czosnek i olej, natrzyj żeberka. Ułóż w garnku z piórkami cebuli, przykryj i zostaw na 2 dni. Obsmaż mięso i cebulę na złoto, przełóż do rondla z grubym dnem, zalej szklanką wody i duś do miękkości. Podawaj z kluskami i ćwikłą.

Przepis: Klangor.pl
Tekst:
Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)