Minipizze
Weź na ciasto do pizzy:
•3 szklanki mąki
•małą kulkę drożdży (20 g)
•2 łyżki oliwy
•łyżeczkę soli
•pół łyżeczki cukru
na wierzch pizzy:
•4 kiście pomidorków cherry
•bakłażana
•średnią cukinię
•słodką cebulę
•3 gałązki oregano
•oliwę
•sól i pieprz
Przygotuj ciasto dzień wcześniej. Do miski przesiej mąkę, zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Wymieszaj, odstaw na kwadrans. Dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ręką, dolewając powoli ciepłą wodę – niepełną szklankę. Elastyczne ciasto przełóż do miski, przykryj folią. Zostaw w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.
Podziel ciasto na 8-10 równych części i rozwałkuj nieduże placki. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa pokrój w kostkę, bakłażan posyp solą i odstaw na sitku na 20 minut, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażan, smaż, mieszając, 3 minuty, dodaj cukinię, cebulę i gałązki oregano, smaż jeszcze 5 minut. Przełóż warzywa na ciasto, na środku połóż kawałek kiści pomidorków. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz 10-12 minut i podawaj gorące.
Tekst: Côté Maison/East News
Tłumaczenie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Nathalie Carnet/Côté Maison/East News