Spaghetti ze szpinakiem i oscypkiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

WEŹ:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 5 plastrów ulubionej wędliny 
  • 3 małe oscypki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 200 g śmietany 18%
  • 80 g słonego sera (sałatkowo-kanapkowego)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wędlinę i oscypek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle na patelni, aż lekko się zrumienią, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj trzy razy i wsyp umyte i osuszone liście szpinaku. Mieszaj, aż szpinak zmięknie, dodaj posiekany ser sałatkowy i mieszaj tak długo, aż się rozpuści (możesz go rozetrzeć drewnianą łyżką). 

Gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę parmezanu i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem do smaku (sól nie będzie potrzebna, bo sery są słone). Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z gorącym sosem i podawaj natychmiast posypany pozostałym parmezanem. Jeśli danie ma czekać, nie mieszaj makaronu i sosu, zrób to tuż przed podaniem.

TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYS­­ZNOŚCI, GREENMORNING.PL

Zobacz również