Spaghetti ze szpinakiem i oscypkiem
WEŹ:
- 250 g makaronu spaghetti
- 200 g młodych liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 5 plastrów ulubionej wędliny
- 3 małe oscypki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 200 g śmietany 18%
- 80 g słonego sera (sałatkowo-kanapkowego)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wędlinę i oscypek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle na patelni, aż lekko się zrumienią, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj trzy razy i wsyp umyte i osuszone liście szpinaku. Mieszaj, aż szpinak zmięknie, dodaj posiekany ser sałatkowy i mieszaj tak długo, aż się rozpuści (możesz go rozetrzeć drewnianą łyżką).
Gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę parmezanu i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem do smaku (sól nie będzie potrzebna, bo sery są słone). Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z gorącym sosem i podawaj natychmiast posypany pozostałym parmezanem. Jeśli danie ma czekać, nie mieszaj makaronu i sosu, zrób to tuż przed podaniem.
TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI, GREENMORNING.PL