To jedno z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie. Niezawodne, gdy mamy niespodziewanych gości.
Składniki: (4 porcje) - makaron świderki lub penne (500g) - tuńczyk z puszki, w sosie własnym - śmietanka słodka 18% (250g) - brokuł - mała cebula - sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nad garnkiem z gotującym się makaronem możemy położyć sitko z brokułem, podzielonym na małe różyczki. Wtedy brokuł ugotuje się nam al`dente. Jeśli wolimy, żeby brokuł był miękki, to gotujemy go normalnie w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy odcedzonego tuńczyka z puszki, dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy chwilę na małym ogniu, nie należy zagotowywać śmietany. Przyprawiamy do smaku. Kiedy sos będzie wystarczająco ciepły dodajemy ugotowany makaron i brokuły, delikatnie mieszamy wszystko. Na talerzu całość możemy posypać starym parmezanem. Smacznego!