Łosoś na liściach sałaty
Lekkostrawny i smaczny łosoś z warzywami.
Weź:
• główkę sałaty masłowej
• 4 filety z łososia
• pęczek rzodkiewek
• szklankę zielonego groszku
• łyżkę kaparów
• łyżkę soku z cytryny
• 5 łyżek oliwy
• 2 łyżki masła
• sól
• pieprz
Przygotowanie łososia z warzywami
Groszek wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Łososia dopraw i i usmaż na maśle z 2 łyżkami oliwy. Resztę oliwy połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj sałatę z kaparami, rzodkiewką i groszkiem. Polej sosem, na wierzchu ułóż kawałki łososia.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free