Łosoś cayenne
Składniki, 2 porcje: • 2 filety z łososia, każdy po około 150 g, razem ze skórką Marynata: • 1/2 pomarańczy (sok i skórka) • sól morska • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) Czarna porzeczka z miętą: • 1,5 szklanki czarnej porzeczki
Do podania: • mięta do dekoracji • opcjonalnie - biały ryż Przygotowanie: Czarną porzeczkę dokładnie opłukać, wymieszać z cukrem (2 łyżeczki) i odstawić na pół godziny, w międzyczasie można rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. Czarną porzeczkę wymieszać z posiekaną miętą. Podzielić na 2 części, jedną część włożyć do rondelka, dodać miód i resztę składników: ocet winny, czarny pieprz, pieprz cayenne. Doprawić niewielką ilością soli, zagotować, gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje. Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć skórką pomarańczową i pieprzem cayenne. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć łososia). Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje. Łososia można też upiec w piekarniku, np. jak w tym przepisie. Zmiksować sos porzeczkowy i przetrzeć przez sito uzyskując gładki mus. Wymieszać go z odłożoną drugą połową świeżych porzeczek. Polać po łososiu i udekorować miętą.