Litewska zapiekanka z grzybami
Co wziąć na litewską zapiekankę z ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g masła + do wysmarowania formy i do polania
- 50 g śmietany 18%
- bułka tarta do obsypania formy
- sól
DODATKOWO :
- 400 g farszu grzybowego
„Kasza kartoflana zapiekana z grzybami” - przepis oryginalny:
Ugotowane na parze kartofle roztarć gorące wałkiem. Wbić po jednemu, rozcierając 3 lub 4 jajka, wlać trochę roztopionego masła, parę łyżek śmietany, posolić, wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem trochę tej kaszy, na to położyć ugotowane na miękko, drobno usiekane i podsmażone w maśle z cebulką grzybki, znowu kaszę, znowu grzybki, a na koniec zakryć kaszą, skropić masłem i wstawić do pieca. Na wydaniu zalać grzybowym sosem, wygotowanym z użytych tu grzybów; jeżeli go za wiele można w dni maślne, wlać go trochę do jakiej kwaśnej zupy – a będzie oszczędnie.
Przepis z Kucharki litewskiej, Wilno, 1881 r.
Przygotowanie - uwspółcześniona wersja przepisu:
Obierz i ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie, odcedź, odstaw na 5 minut. Jajka roztrzep w misce. Do gorących ziemniaków dodaj jajka, masło, śmietanę i utłucz. Skosztuj, dopraw solą. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia posmaruj masłem lub olejem i wysyp bułką tartą. Podziel ziemniaki na trzy części. W rondelku roztop masło. W foremce ułóż warstwę ziemniaków, na to farsz grzybowy, znowu ziemniaki, farsz, ziemniaki. Ostatnią warstwę polej masłem. Piecz 45 minut. Zapiekanka jest niezrównana z kefirem lub ajranem.
W wersji wegańskiej masło możesz zastąpić oliwą lub olejem, najlepiej rzepakowym.
Przepis pochodzi z książki: "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcie: Mateusz Torbus