Letnia sałatka z ziemniakami i wędzoną rybą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

 

 

Weź:

•6 małych, młodych ziemniaków
•ogórka 
•szklankę bobu 
•4 jaja 
•2 łyżki octu z białego wina 
•łyżeczkę cukru pudru 
•pęczek rzodkiewek 
•garść kiełków groszku 
•4 gałązki mięty  
•1 nieduży wędzony na ciepło filet z pstrąga lub łososia 

na dressing:

•3 łyżki oliwy 
•2 łyżki octu z białego wina 
•4 łyżki jogurtu naturalnego 
•2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 
•sól i pieprz do smaku

Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj, ogórka przekrój wzdłuż, usuń nasiona i pokrój w plasterki. Gotuj bób przez 8 minut, ostudź i obierz. Jaja ugotuj na twardo, zostaw w zimnej wodzie na 10 minut, obierz i przekrój na pół. Polej ogórka octem z cukrem, odstaw na 10 minut, odcedź. Rzodkiewki pokrój w plasterki, rybę podziel widelcem na kawałki. Wymieszaj wszystko w misce, zrób dressing i polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty i kiełkami groszku.

Tekst: Stanisław Gieżyński
 Zdjęcia: Essentials/www.ipcsyndication.com, Stockfood/free