Letnia sałatka z ziemniakami i wędzoną rybą
Weź:
•6 małych, młodych ziemniaków
•ogórka
•szklankę bobu
•4 jaja
•2 łyżki octu z białego wina
•łyżeczkę cukru pudru
•pęczek rzodkiewek
•garść kiełków groszku
•4 gałązki mięty
•1 nieduży wędzony na ciepło filet z pstrąga lub łososia
na dressing:
•3 łyżki oliwy
•2 łyżki octu z białego wina
•4 łyżki jogurtu naturalnego
•2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
•sól i pieprz do smaku
Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj, ogórka przekrój wzdłuż, usuń nasiona i pokrój w plasterki. Gotuj bób przez 8 minut, ostudź i obierz. Jaja ugotuj na twardo, zostaw w zimnej wodzie na 10 minut, obierz i przekrój na pół. Polej ogórka octem z cukrem, odstaw na 10 minut, odcedź. Rzodkiewki pokrój w plasterki, rybę podziel widelcem na kawałki. Wymieszaj wszystko w misce, zrób dressing i polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty i kiełkami groszku.
Tekst: Stanisław Gieżyński