GENEZA: Prażucha w staropolszczyźnie "lemieszka" to staropolska potrawa często nazywana kluskami, a obecnie charakterystyczna dla regionalnej kuchni wiejskiej Lubelszczyzny. Nazwa pochodzi od wyprażania mąki. DLACZEGO LEMIECHA? Moja babcia z Kielecczyzny osiedliła się w wyniku przesiedleń po II wojnie światowej na Żuławach. Na Żuławy przyjechały też osoby z Lubelszczyzny, być może od nich babcia wzięła przepis i go nieco zmodyfikowała? POTRAWA: To szybka i smaczna potrawa ziemniaczana dla miłośników swojskiego, wiejskiego jadła

- 3-4 ziemniaki -sól - kilka łyżek mąki - cebula - olej - 1 kiełbasa (dowolna)

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują odcedzamy je tak, by zostało jeszcze trochę wody. Po czym ugniatamy trochę okrągłym tłuczkiem ziemniaki i dodajemy kilka łyżek mąki. Wszystko praktycznie robimy "na oko", aby konsystencja ziemniaków była nieco klejąca i ciągnąca się. Powstaje nam papka ziemniaczana. Podsmażamy na oleju kiełbasę pociętą w kostkę i dodajemy cebulę, aby mogła zeszklić się na oleju. Na koniec wrzucamy podsmażoną cebulę i kiełbasę do naczynia z ziemniaczaną papką i wszystko razem mieszamy. Lemiechę można jeść samą lub jako uzupełnienie innych potraw.