Lekka kapusta z pieca
Lekka kapusta wigilijna prosto z pieca.
Weź: •główkę białej kapusty •półlitrowy kubek suszonych grzybów •2 marchewki •3 cebule •10 łyżeczek koncentratu pomidorowego plus woda do rozcieńczenia •150 g kiszonej kapusty •5 listków laurowych •7 kulek ziela angielskiego •sól •czarny pieprz •odrobinę cukru
Grzyby namocz, najlepiej kilka godzin. Kapustę poszatkuj. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozcieńcz odrobiną wody 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego tak, by powstała gęsta pasta. Piekarnik nagrzej do 150°C. Wymieszaj kapustę kiszoną ze słodką, warzywami, przyprawami oraz pastą pomidorową. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do pieca na dwie i pół godziny. Wyjmij i ostudź. Następnego dnia znów wstaw całość do piekarnika, tym razem nagrzej go do 180°C i piecz kapustę przez półtorej godziny, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła. W połowie pieczenia dopraw solą, pieprzem i resztą koncentratu. Wyjmij, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. Trzeciego dnia wstaw naczynie do pieca (180°C) na półtorej godziny. Gotowa kapusta będzie miękka i aromatyczna. Można ją wekować albo mrozić.
Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Jarosław Madejski/MK, Roman Andrasik/MK, Madejski Studio, Stockfood/Free, Shutterstock