Lawendowa kaczka z malinami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Warzywa , Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Chrupiąca kaczka w otoczeniu malin, z pomarańczową nutą.

 

Weź:
• 4 piersi kaczki
• pół łyżeczki suszonej lawendy
• 2 gałązki oregano
• 4 łyżki soku pomarańczowego
• 2 łyżki miodu
• dużą garść malin
• sól
• pieprz

Przygotowanie kaczki
Skórę kaczki ponacinaj w romby, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Połóż na zimnej patelni skórą do dołu i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłoci. Przełóż na drugą stronę i smaż 2 minuty. Sok, miód, oregano i lawendę podgrzewaj kilka minut w rondlu, przecedź, sosem natrzyj mięso. Kaczkę przełóż do brytfanki, skórą do góry, podlej resztą sosu lawendowego i piecz 10-12 minut, w połowie czasu dodając maliny.

Przed podaniem odstaw na kilka minut.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcie: Stockfood/Free