Lawendowa kaczka z malinami
Chrupiąca kaczka w otoczeniu malin, z pomarańczową nutą.
Weź:
• 4 piersi kaczki
• pół łyżeczki suszonej lawendy
• 2 gałązki oregano
• 4 łyżki soku pomarańczowego
• 2 łyżki miodu
• dużą garść malin
• sól
• pieprz
Przygotowanie kaczki
Skórę kaczki ponacinaj w romby, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Połóż na zimnej patelni skórą do dołu i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłoci. Przełóż na drugą stronę i smaż 2 minuty. Sok, miód, oregano i lawendę podgrzewaj kilka minut w rondlu, przecedź, sosem natrzyj mięso. Kaczkę przełóż do brytfanki, skórą do góry, podlej resztą sosu lawendowego i piecz 10-12 minut, w połowie czasu dodając maliny.
Przed podaniem odstaw na kilka minut.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/Free