Kto lubi makaron z sosem, ten kocha lasagne. Jej przygotowanie jest łatwe, płaty ciasta można kupić gotowe, zrobić też nietrudno.
Weź:
•opakowanie płatów lasagne,
•szklankę startego żółtego sera,
•łyżkę masła do formy,
•4 pomidory,
•3 gałązki bazylii do dekoracji.
Na sos:
•pół kilo mielonego mięsa wołowego,
•puszkę pomidorów bez skórki,
•2-3 średnie cebule,
•sól,
•pieprz,
•bazylię lub oregano,
•2 ząbki czosnku,
•olej do smażenia,
•1/3 szklanki czerwonego wina.
Na beszamel:
półtorej szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
gałkę muszkatołową
Przesmaż na oleju posiekane cebule oraz czosnek. Dodaj mięso, podsmaż. Wrzuć pomidory, wlej wino i podduś, aż się rozgotują i połączą z mięsem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią lub oregano.
Teraz beszamel: masło rozpuść na patelni, wsyp mąkę i zrób zasmażkę (powinna być biała). Wlewaj mleko, mieszając, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Dopraw gałką.
Płaty ciasta wrzuć na 3 minuty do posolonego wrzątku. Formę posmaruj masłem, układaj kolejno warstwy: płaty ciasta, beszamel, sos mięsny, starty ser i kolejny płat. Ostatnia warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Na wierzchu połóż plastry pomidorów.
Piecz w 180ºC przez 20 minut. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.
Zdjęcie: Shutterstock