Lahmajun
Ta tradycyjna potrawa ormiańska przypomina pizzę.
NA CIASTO:
• półtorej szklanki ciepłej wody
• łyżeczkę soli
• łyżeczkę proszku do pieczenia (ewentualnie)
• 3-4 kubki mąki
NA FARSZ:
• pół kilograma świeżo zmielonej jagnięciny lub baraniny
• łyżkę sosu paprykowego
• posiekaną cebulę
• 3-4 ząbki czosnku
• pół szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
• zieloną paprykę chili pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z nasion
• łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu
• łyżeczkę papryki
• pół łyżeczki łyżeczki pieprzu cayenne
• 1 1⁄2 łyżeczki soli
• garść świeżej kolendry
W misce połącz suche składniki ciasta, wyrabiaj ręcznie, stopniowo dodając wodę. ciasto ma być miękkie, ale nie może się kleić, jeśli trzeba – dosyp mąki. Przełóż do natłuszczonej miski, żeby odpoczęło. zmiksuj składniki na farsz i dodaj do zmielonego mięsa. dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je cienko. na każdy placek nałóż po 2 łyżki farszu. Rozprowadź łyżką. ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz kilka minut aż ciasto się zezłoci. Przed podaniem posyp świeżo siekaną kolendrą.
Przepis: Anush Chilingaryan/restauracja Jazzve w Lublinie
Zdjęcie: Gutek Zegier