Kuskus z krewetkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Wykwintny, zaskakujący, podawany z aksamitnym sosem, kuskus z krewetkami.

 

Weź:
•szklankę kuskusu
•szklankę bulionu warzywnego
•garść młodego bobu
•garść groszku cukrowego
•1¾ szklanki krewetek koktajlowych
•2 łyżki oleju słonecznikowego
•półtorej łyżki oleju z orzechów laskowych
•sól cytrynową

Składniki na sos do kuskusu z krewetkami:
•szklankę maślanki
•cytrynę
•sól
•świeżo zmielony pieprz
•garść mięty + kilka gałązek do dekoracji

Przygotowanie kuskusu z krewetkami:
Maślankę wymieszaj z posiekaną miętą, odrobiną soku z cytryny i skórką cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw na 8-10 minut,
aż cały płyn wsiąknie. Przemieszaj widelcem. Wypłukany bób wrzuć do gotującej się osolonej wody na 5-6 minuty. Przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Umyj groszek cukrowy i odetnij końcówki strąków. Wrzuć do osolonego wrzątku na 4-5 minut. Przelej zimną wodą. Krewetki zblanszuj i odcedź. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż kuskus i przełóż do ogrzanej miski. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj krewetki, warzywa oraz skórkę z cytryny i smaż chwilę. Dopraw solą cytrynową i przełóż do miski z kuskusem. Skrop olejem orzechowym i udekoruj listkami mięty.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Thomas Neckermann/Picture Press/East News