Kurczak z jabłkami
Weź:
•4 piersi kurczaka
•2 kwaśne jabłka
•garść małych pieczarek
•100 g calvadosu
•3 łyżki masła
•opakowanie śmietanki kremówki
•sól i pieprz do smaku
Piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, włóż mięso i smaż 10 minut z obu stron. Przełóż na talerz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć na patelnię i smaż, aż się zrumienią. Wyjmij i odłóż. Rozpuść resztę masła, dodaj pieczarki podzielone na ćwiartki. Smaż na dużym ogniu 5 minut. Dorzuć do nich kurczaka i jabłka, podgrzewaj minutę, wlej calvados. Odparuj alkohol, wlej śmietankę. Gotuj jeszcze kwadrans na małym ogniu.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood, shutterstock.com, Magiczna Kuchnia©