Kurczak w sosie z kurkumy

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

W sarmackich czasach zajadano się półgęskami tuczonymi grochem, bobem i kluskami. Wiele radości dawał też upojony gorzałką kapłon. Dziś przepisy mamy nie mniej wyszukane.

Weź:
•kurczaka
•3 łyżki oleju
•2 cebule
•4 ząbki czosnku
•4 czubate łyżki kurkumy
•łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
•łyżeczkę mielonej kolendry
•2 szklanki soku z cytryny
•5 pomidorów
•puszkę cieciorki (400 g)
•garść posiekanej natki kolendry
•sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na porcje, przesmaż na złoto na oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek rozgnieć. Dodaj do kurczaka i smaż 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię kurkumę, kmin i kolendrę, zamieszaj.
Smaż 5 minut, uważając, by przyprawy się nie przypaliły. Wlej sok cytrynowy. Powinien przykryć kurczaka. Jeśli tak nie jest, dolej wody. Dodaj drobno posiekane pomidory, zamieszaj i gotuj godzinę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Wrzuć cieciorkę, posiekaną kolendrę i gotuj 5 minut. Podawaj z ryżem.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood, shutterstock.com, Magiczna Kuchnia©