Kurczak w krakersach
Kurczak z krakersami.
2 piersi z kurczaka (ok. 230g każda) 1 kubek maślanki ½ kubka oleju 1 ¾ kubka pokruszonych krakersów (jeśli chcesz usmażyć nugettsy)
Włóż pierś do woreczka strunowego i rozbij aż będzie dość cienka, wtedy potnij ją na 6-8 kawałków. To samo zrób z drugą piersią. Najłatwiej zrobić to nożyczkami. Kawałki kurczaka włóż do woreczka z maślanką i zostaw w lodówce, maksymalnie na 2 dni. Podgrzej olej na dużej patelni, lub rozgrzej piekarnik do ok.220˚C Wsyp krakersy do miski i zanurz w nich kurczaka. Musza być dobrze pokryte przed smażeniem, zanurz je w oleju na ok.2 min., albo tak długo, aż będą złoto brązowe. Połóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju. Ewentualnie piecz w piekarniku przez 15-20 min.