Przepis na rozpływającego się w ustach kurczaka w białym winie, z wędzonym boczkiem, cebulą i szparagami.
• 4 łyżki masła
• oliwa
• 4 udka kurczaka
• 4 podudzia kurczaka
• 2 małe cebule
• 125 g wędzonego boczku
• 4 ząbki czosnku
• kilka pieczarek
• pół pęczka zielonych szparagów
• 2 marchewki
• 2 szklanki białego wytrawnego wina
• szklankę śmietany kremówki
• gałązkę tymianku
• kilka listków estragonu
• garść posiekanej natki pietruszki
• sól
• pieprz
Na dużej patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Obsmaż kurczaka na złoty kolor, dodaj posiekaną cebulę oraz paseczki boczku i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę i przełóż wszystko na talerz, zostawiając na patelni tłuszcz. Pieczarki pokrój na ćwiartki (mniejsze na połówki), szparagi na pół, marchewkę w słupki. Wrzuć warzywa na patelnię, na której smażył się kurczak, i smaż ok. 5 minut.
Dodaj z powrotem kurczaka z cebulą i boczkiem, zalej winem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 15 minut. Zdejmij pokrywkę, zwiększ delikatnie ogień, dodaj śmietanę, tymianek i estragon, gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką.
Tekst: Matylda Rosłaniec