Kurczak duszony z sherry i zielonymi oliwkami
WEŹ:
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki sherry typu Fino
- czosnek średniej wielkości, podzielony na pół
- średni por, pokrojony w cienkie plasterki
- 3 średnie marchewki, w plasterkach
- 300 g dużych zielonych oliwek
- szklankę wywaru z kurczaka
- 80 g miękkiego masła
- 6 podudzi ze skórą
- łyżkę oliwy
- ½ szklanki blanszowanych migdałów, prażonych, grubo posiekanych
- szklankę świeżych liści pietruszki
- ½ szklanki nasion granatu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Rodzynki zalej sherry i odstaw na 10 min. Na dużą patelnię włóż czosnek, por, marchewkę i oliwki. Wlej wywar i przykryj folią. Piecz przez 20 min. Odcedź namoczone rodzynki z sherry. Sherry zachowaj na później.
Rodzynki przełóż do blendera, dodaj masło. Zmiksuj na masę. Zrób niewielką kieszeń pod skórą każdego podudzia i włóż w nią masło. Wyjmij warzywa z piekarnika, zdejmij folię i umieść w warzywach podudzia kurczaka, skórą do góry. Polej je resztą sherry, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Podawaj kurczaka i warzywa posypane migdałami, natką pietruszki i pestkami granatu.