Kotleciki z musem warzywnym

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Danie główne

Składniki na ok. 18 sztuk, niewielkich:

Sos

WEŹ:

  • 250 g kapusty pekińskiej lub zwykłej białej  
  • 250 g dyni hokkaido lub innej
  • 4 sztuki cebuli, pokrojonej w grubą kostkę
  • 5 ząbków posiekanego czosnku
  • 2½ centymetra świeżego imbiru
  • kilka listków świeżej kolendry lub zielonej pietruszki
  • 3 sztyki goździków
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry  
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 4 łyżki orzechów nerkowca 
  • 2 kopiaste łyżki liści kozieradki (opcjonalnie)
  • 1–2 łyżeczki  soli kamiennej lub do smaku
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

WYKONANIE SOSU:

Na patelni podgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy, całość podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Następnie dorzuć grubo pokrojoną kapustę, dynię (hokkaido ze skórką), wlej szklankę wody i passatę. Duś całość pod przykryciem do średniej miękkości dyni (przez ok. 15–20 minut), następnie ostudź i zmiksuj z dodatkiem nerkowców. Gęsty kremowy sos dopraw solą do smaku, dodaj liście kozieradki, podgrzej. Posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Kotleciki

WEŹ: 

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ekspresowo – ze słoika, nie z puszki) 
  • ok. 1½ szklanki ziemniaków startych na tarce o średnich oczkach    
  • ½ szklanki posiekanych pestek dyni 
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonych: kuminu, kolendry, pieprzu, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kuminu 

WYKONANIE KOTLECIKÓW:

Ugotowaną ciecierzycę przepłucz na sicie, włóż do blendera lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na niejednorodną masę, pełną niedużych grudek (nie miel na hummus, bo nie uda Ci się uformować kotlecików). Następnie dodaj do niej starte na tarce ziemniaki, posiekane pestki dyni i przyprawy, oprócz nasion kuminu. Te podpraż na suchej patelni i dołóż do masy lekko podprażone i pięknie pachnące. Wymieszaj, dosól do smaku.

Formuj nieduże okrągłe kotleciki, odkładaj na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 190°C przez minimum 30 minut. Podawaj z przygotowanym sosem.

ZDJĘCIA I PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI "SMAKOTERAPIA NA WYNOS. ODPORNOŚĆ PRZEZ CAŁY ROK. KUCHNIA ROŚLINNA BEZ GLUTEN, NABIAŁU I CUKRU"

Zobacz również