Kotlety wegańskie

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ NA 15 KOTLETÓW: 

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu (11⁄2 szklanki suchego)
  • 2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
  • 4 duże cebule
  • 2-3 marchwie
  • szklankę mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • kaszkę kukurydzianą lub bułkę tartą do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Zeszklij cebulę na patelni, dodaj kapustę i duś, aż zmięknie, co chwila mieszając. Dodaj marchew startą na dużych okach. Duś jeszcze 10 minut. Warzywa powinny być wilgotne i miękkie. Wymieszaj schłodzony ryż z warzywami, koperkiem, przyprawami i mąką. Zostaw, aby się przegryzło. Formuj kotlety i obtaczaj je w kaszce kukurydzianej, smaż na złoto.

AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 

ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI 

STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE

Zobacz również