Kotlety wegańskie
WEŹ NA 15 KOTLETÓW:
- 3 szklanki ugotowanego ryżu (11⁄2 szklanki suchego)
- 2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
- 4 duże cebule
- 2-3 marchwie
- szklankę mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- pęczek koperku
- sól i pieprz
- kaszkę kukurydzianą lub bułkę tartą do obtaczania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Zeszklij cebulę na patelni, dodaj kapustę i duś, aż zmięknie, co chwila mieszając. Dodaj marchew startą na dużych okach. Duś jeszcze 10 minut. Warzywa powinny być wilgotne i miękkie. Wymieszaj schłodzony ryż z warzywami, koperkiem, przyprawami i mąką. Zostaw, aby się przegryzło. Formuj kotlety i obtaczaj je w kaszce kukurydzianej, smaż na złoto.
AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)
TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI
STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE