Kotlety po mediolańsku

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Przepis na kotlety po mediolańsku (w panierce z dodatkiem parmezanu) oraz idealnie pasującą do nich sałatkę ziemniaczaną. 

Weź: •4 kotlety cielęce z kostką •2 jajka •szklankę bułki tartej •pół szklanki tartego parmezanu •sól •świeżo zmielony pieprz •masło klarowane;

dodatkowo: •800 g ziemniaków •2 szalotki •łyżkę musztardy dijon •łyżkę octu jabłkowego •pół szklanki bulionu warzywnego •3 łyżki oliwy •sól •świeżo zmielony pieprz •pęczek rzeżuchy

Ziemniaki porządnie wyszoruj, ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, ostudź i obierz. Pokrój w plastry. Posiekane szalotki zeszklij na oliwie, dodaj musztardę, ocet jabłkowy, bulion i gotuj chwilę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziemniaki. Zdejmij z ognia i odstaw na godzinę. Kotlety rozbij cienko, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w rozkłóconych jajkach i w bułce wymieszanej z parmezanem. Powtórz czynność. Smaż na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. Sałatkę ziemniaczaną wymieszaj z rzeżuchą i podawaj do kotletów.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Jan-Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag/East News