Knedle z jagodami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

Sezon na jagody w trwa, więc korzystajmy pełnymi garściami, Mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

• opakowanie sera ricotta
• jajko
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżka cukru pudru 
• szklanka mąki
• szklanka jagód 
• szklanka cukru

do podania:

• kwaśna śmietana
• cukier

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, ricottą, cukrem waniliowym i jajkiem i wyrób elastyczne ciasto. Nie powinno kleić się do rąk, więc w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Podziel na 10-12 równych kawałków i uformuj w okrągłe placuszki. Na środek każdego nałóż około łyżkę jagód, zostawiając na brzegach czyste ciasto. Zawiń brzegi do środka i uformuj równe kulki. Gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 8 minut od wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną i/lub cukrem.

Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock