Knedle z jagodami
Sezon na jagody w trwa, więc korzystajmy pełnymi garściami, Mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
• opakowanie sera ricotta
• jajko
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżka cukru pudru
• szklanka mąki
• szklanka jagód
• szklanka cukru
do podania:
• kwaśna śmietana
• cukier
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, ricottą, cukrem waniliowym i jajkiem i wyrób elastyczne ciasto. Nie powinno kleić się do rąk, więc w razie potrzeby dosyp więcej mąki. Podziel na 10-12 równych kawałków i uformuj w okrągłe placuszki. Na środek każdego nałóż około łyżkę jagód, zostawiając na brzegach czyste ciasto. Zawiń brzegi do środka i uformuj równe kulki. Gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 8 minut od wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną i/lub cukrem.
Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock