Klopsy z soczewicy i warzyw

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

Układając codzienny jadłospis, trzymam się zasad opracowanych przez ekspertów z Uniwersytetu Harvarda – mówi Magda Gembacka, autorka bloga o zdrowym odżywianiu. Dziś proponujemy jej przepis na klopsy z soczewicy i warzyw.

•duża cebula,
•marchewka,
•łodyga selera naciowego,
•pół szklanki groszku,
•3 łyżki posiekanego szczypiorku,
•łyżka posiekanej natki pietruszki,
•szklanka ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy,
•szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej,
•4 łyżki mąki kukurydzianej,
•11-2 łyżeczki curry,
•pół łyżeczki kuminu,
•1 łyżeczka cynamonu,
•sól.

Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni razem z obraną i startą na dużych oczkach marchewką i pokrojonym drobno selerem naciowym. Dodaj groszek (może być mrożony) i przyprawy (oprócz soli). Wymieszaj i duś do miękkości. Soczewicę i kaszę jaglaną zmiksuj na gładko, dodaj podsmażone warzywa i jeszcze raz zmiksuj, ale nie na papkę.

Dodaj natkę, szczypiorek, mąkę kukurydzianą i wymieszaj łyżką. Dopraw solą. Formuj klopsy wielkości dużego orzecha włoskiego.

Piecz na blasze wyłożonej papierem w 180°C (bez termoobiegu, bo wyjdą za suche) ok. 20 minut. Podawaj z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Tekst i Zdjęcia: Magda Gembacka/Blog Ammniam.pl