Kaszanka i pieczone buraczki na ciecierzycy. Pomysł na zimowy obiad o tradycyjnym smaku!
Co wziąć na kaszankę i piecznone buraczki na ciecierzycy:
- 2 kawałki kaszanki
- po 2 małe czerwone i żółte buraczki
- po ²/³ szklanki ciecierzycy i soczewicy w zalewie
- 4 szalotki lub białą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- po 2 łyżki masła i oleju rzepakowego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka białego octu winnego
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Buraczki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w żarze ogniska lub w piekarniku (190°C). Ostudź, obierz i przekrój na pół.
Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu smaż pokrojoną w cienkie plastry szalotkę i czosnek, dodaj listki tymianku, dopraw szczyptą soli. Po 3 minutach wlej wino i ocet, odparuj połowę płynu. Dodaj soczewicę z ciecierzycą, duś kilka minut.
Kaszankę pokrój na kawałki i smaż od strony przecięcia z obu stron, na średnim ogniu, aż będzie chrupiąca i ciepła w środku. Podawaj na jednym talerzu.
Przepis: Magdalena Święciaszek Zdjęcie: Rafał Meszka Stylizacja: Maria Przybyszewska