Kaszanka i pieczone buraczki na ciecierzycy. Pomysł na zimowy obiad o tradycyjnym smaku!

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Co wziąć na kaszankę i piecznone buraczki na ciecierzycy:

  • 2 kawałki kaszanki
  • po 2 małe czerwone i żółte buraczki 
  • po ²/³ szklanki ciecierzycy i soczewicy w zalewie
  • 4 szalotki lub białą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • po 2 łyżki masła i oleju rzepakowego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka białego octu winnego
  • sól i świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie:

Buraczki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w żarze ogniska lub w piekarniku (190°C). Ostudź, obierz i przekrój na pół.
Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu smaż pokrojoną w cienkie plastry szalotkę i czosnek, dodaj listki tymianku, dopraw szczyptą soli. Po 3 minutach wlej wino i ocet, odparuj połowę płynu. Dodaj soczewicę z ciecierzycą, duś kilka minut.
Kaszankę pokrój na kawałki i smaż od strony przecięcia z obu stron, na średnim ogniu, aż będzie chrupiąca i ciepła w środku. Podawaj na jednym talerzu. 

Przepis: Magdalena Święciaszek  Zdjęcie: Rafał Meszka  Stylizacja: Maria Przybyszewska