Kaczka z wiśniami nadwiślankami
Sylwester Lis, szef kuchni w Hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, uważa, że tradycyjne polskie smaki i produkty nie tylko są najlepsze, ale też mogą być zaskakująco odkrywcze. Doradza więc, jak upiec pyszną kaczkę z wiśniami nadwiślankami ChNP (bardzo ciemna, prawie bordowa lokalna odmiana sokowa, która rośnie w Pasie Nadwiślańskim od Ożarowa do Lipska; ma lekko cierpki smak) i miodem drahimskim z Pojezierza Drawskiego ChOG. Więcej o unijnych certyfikatach na www.trzyznakismaku.pl.
WEŹ:
• dwukilogramową kaczkę
• 2-3 łyżki masła
• 800 g wiśni nadwiślanki
• półtorej szklanki czerwonego wytrawnego wina
• 1½ łyżki miodu drahimskiego
• kieliszek wiśniówki
• kawałek cynamonu
•1-2 goździki
•sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny
•łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Umytą i osuszoną kaczkę skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Ułóż w wysmarowanej masłem brytfannie, polej roztopionym masłem i piecz godzinę w 180°C.
Zagotuj wino z miodem, cynamonem i goździkami, trzymaj na ogniu 5 minut, przecedź, odlej 2-3 łyżki, a w reszcie zagotuj wydrylowane wiśnie, wlej wiśniówkę i odstaw. Wyjmij kaczkę z piekarnika i podziel na porcje. Ułóż w dużym żaroodpornym naczyniu, obłóż wiśniami, skrop winem, w którym gotowały się owoce, dodaj sos spod kaczki i ponownie wstaw do piekarnika na pół godziny.
Resztę sosu wiśniowego zagotuj, wlej odlane wcześniej wino rozrobione z mąką ziemniaczaną i, mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje. Polej nim kaczkę, resztę podaj w sosjerce. Świetne z makaronem lub ryżem.
Opracowanie: Joanna Halena
Zdjęcia: ARR