Kacze udka w pomarańczach

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Mięso kaczki zyskuje ostatnio na popularności. I bardzo dobrze! Jest pyszną i zdrową alternatywą dla kurczaka, a pieczone udka to doskonała propozycja na rodzinny obiad.

• 4 kacze udka 
• 2 pomarańcze 
• 2 ząbki czosnku 
• cebula 
• 4-5 gałązek rozmarynu
• 4-5 gałązek tymianku 
• natka karbowanej pietruszki 
• sól 
• pieprz

Cebulę, czosnek i sparzone pomarańcze pokrój w plasterki. Brytfankę wyłóż warstwą pomarańczy, posyp równo cebulą, czosnkiem i gałązkami ziół. Udka natrzyj solą i pieprzem i podsmaż na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, kilka minut z każdej strony. Kiedy nabiorą lekko złotego odcienia przełóż je do brytfanki, polej tłuszczem wytopionym podczas smażenia i przykryj pozostałymi plastrami pomarańczy. Piecz w 170ºC przez około godzinę. Podawaj posypane pietruszką.