Kacze udka w pomarańczach
Mięso kaczki zyskuje ostatnio na popularności. I bardzo dobrze! Jest pyszną i zdrową alternatywą dla kurczaka, a pieczone udka to doskonała propozycja na rodzinny obiad.
• 4 kacze udka
• 2 pomarańcze
• 2 ząbki czosnku
• cebula
• 4-5 gałązek rozmarynu
• 4-5 gałązek tymianku
• natka karbowanej pietruszki
• sól
• pieprz
Cebulę, czosnek i sparzone pomarańcze pokrój w plasterki. Brytfankę wyłóż warstwą pomarańczy, posyp równo cebulą, czosnkiem i gałązkami ziół. Udka natrzyj solą i pieprzem i podsmaż na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, kilka minut z każdej strony. Kiedy nabiorą lekko złotego odcienia przełóż je do brytfanki, polej tłuszczem wytopionym podczas smażenia i przykryj pozostałymi plastrami pomarańczy. Piecz w 170ºC przez około godzinę. Podawaj posypane pietruszką.