Jesienne roladki
Zobacz, jak przyrządzić jesienne roladki z wołowiny.
•6 plastrów wołowiny zrazowej,
•2 ząbki czosnku,
•mała główka kapusty,
•200 g ugotowanych, obranych kasztanów jadalnych (możesz je zastąpić ugotowanym batatem),
•mała cebula,
•kilka gałązek tymianku,
•1 kostki masła,
•litr bulionu wołowego,
•3 łyżki musztardy ziarnistej,
•pół łyżeczki chili,
•2 i pół łyżki mąki,
•2 łyżki octu balsamicznego.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, wykrój głąb, a następnie zalej ją wrzątkiem. Delikatnie ściągnij 6 dużych liści, odkrój ich twarde końce i żyłki. Czosnek utrzyj w moździerzu razem z musztardą i szczyptą soli na pastę, rozsmaruj na utłuczonych plastrach mięsa. Posyp siekanymi kasztanami i tymiankiem. Ułóż na wierzchu po liściu kapusty. Zwiń ciasne roladki, zepnij wykałaczkami. W brytfance obsmaż je na maśle z każdej strony.
Wlej bulion, zagotuj, przykryj i duś godzinę. Zdejmij pokrywkę i gotuj pół godziny, aż sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Pozostałą kapustę i cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, zalej połową szklanki wody i duś ok. 10 minut. Wyjmij roladki, weź odrobinę sosu, w którym dusiło się mięso, wymieszaj z mąką, wlej do brytfanki i zredukuj sos. Polej nim roladki i podawaj z duszoną kapustą.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdj. Thomas Neckermann/Picture Press/East News