Jagnięcina w cieście, z plasterkami boczku i boćwinką.

Weź:
•4 polędwiczki jagnięce
•2 łyżeczki suszonego oregano
•igiełki z 2 gałązek rozmarynu
•4 duże liście boćwiny
•2 ząbki czosnku
•4 plasterki boczku
•sól
•pieprz
•oliwę

na ciasto:
•3 szklanki mąki
•żółtko
•1½ kostki zimnego masła
•łyżeczkę soli

Przesiej mąkę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, sól i bardzo szybko zagnieć zwarte ciasto. Owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Polędwiczki oprósz solą i pieprzem, natrzyj oliwą, posiekanym rozmarynem, oregano. Obłóż każdy kawałek mięsa plasterkiem boczku i liściem boćwiny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wytnij 4 duże prostokąty. Polędwiczki owiń ciastem, brzegi ściśnij widelcem. Piecz 20 minut w 200ºC.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Jan-Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag/East News