Jagnięcina po marokańsku
Jagnięcina po marokańsku. Mięso podawaj z sosem, pokrojone w plastry.
Weź: •1½ kilograma udźca jagnięcego bez kości •pół szklanki suszonych wiśni lub rodzynek •4 ząbki czosnku •¼ łyżeczki nasion kolendry •¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego •¼ łyżeczki kurkumy •¼ łyżeczki cynamonu •¼ łyżeczki mielonego kardamonu •¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego •pół łyżeczki pieprzu •¼ łyżeczki chili •2 cebule •2 łyżki masła •oliwę •pół szklanki białego wytrawnego wina •szklankę bulionu
Udziec rozkrój tak, żeby otrzymać duży płat mięsa (możesz poprosić o to rzeźnika) i oprósz solą. Nasiona kolendry i kopru upraż na suchej patelni, utłucz w moździerzu i dodaj pozostałe przyprawy. Tą mieszanką natrzyj wewnętrzną stronę mięsa. Jedną cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, jak zmięknie, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smaż jeszcze chwilę. Połącz z wiśniami lub rodzynkami i rozłóż na mięsie.
Mięso zwiń w ciasną roladę i obwiąż sznurkiem kuchennym. W brytfance rozgrzej oliwę i obsmaż roladę na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w ósemki i ząbki czosnku w całości. Zalej winem i dokładnie wymieszaj, zeskrobując to, co przywarło do brytfanki. Wlej bulion, włóż z powrotem mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
Po prawie godzinie mięso wyjmij i owiń folią aluminiową, a brytfankę z sosem postaw na ogniu na kilka minut, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj z sosem pokrojone w plastry. Przed zagniataniem ciasta schłodź dłonie pod lodowatą wodą. Masło nie zdąży się rozpuścić i ciasto będzie bardziej kruche.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Jan-Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag/East News