Hot dogi z białą kiełbaską i piklami
Na śniadanie, obiad i kolację. Domowe hot dogi rozgrzeją w najzimniejszy nawet dzień!
•4 cienkie białe surowe kiełbaski
•bagietka
•4 łyżki majonezu
•kilka kropel pikantnego sosu sriracha lub szczyptę ostrej papryki w proszku
•2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej •kilka łodyżek kolendry
Na krążki cebulowe weź:
•2 średnie białe cebule
•3 łyżki mąki pszennej
•tłuszcz do głębokiego smażenia
•sól
Na pikle weź:
•2 szklanki cukru
•2 szklanki białego octu winnego
•4 szklanki wody
•średnią marchewkę
•czerwoną cebulę
•średniego ogórka
•po łyżeczce pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
•3 liście laurowe
•kawałek laski cynamonu (3 cm)
•3 goździki
Zacznij od pikli. Marchewkę i ogórka potnij obieraczką we wstążki, cebulę pokrój w krążki. Przełóż do oddzielnych słoików, dorzuć po równo ziela, pieprzu i liści laurowych. Dodatkowo goździki do cebuli, a do marchewki cynamon.
Zagotuj wodę, cukier i ocet. Jeszcze gorącą zalewą zalej cebulę i marchew, a po ostudzeniu – ogórki. Odstaw na minimum 6 godzin.
Białą cebulę pokrój w półcentymetrowe krążki, wrzuć na wrzątek i gotuj 3 minuty. Ostudź i osusz na papierowym ręczniku. Panieruj w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia przez 2-3 minuty. Odsącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posól.
Majonez połącz z sosem sriracha. Bagietkę pokrój na 4 części i każdą natnij wzdłuż.
Kiełbaski upiecz na ruszcie lub patelni grillowej.
Kawałki bagietki opiecz lekko i posmaruj w środku majonezem i musztardą. Włóż do środka gorącą kiełbaskę i trochę pikli, posyp listkami kolendry i panierowaną cebulą.
zdjęcie: Rafał Meszka