Grillowane krewetki po jamajsku
Grillowane krewetki po jamajsku dla miłośników orientalnych smaków.
Weź:
•20 krewetek królewskich
•pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
•¼ łyżeczki soli
•cytrynę
•pół papryczki chili
•łyżkę oliwy
•łyżeczkę brązowego cukru
•dymkę
•¼ łyżeczki pieprzu
•pół łyżeczki mielonego imbiru
Krewetki obierz z pancerzy, ale zostaw głowy, usuń czarne jelitko. Chili posiekaj, jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz usunąć pestki. Wymieszaj z solą, pieprzem, zielem angielskim, imbirem, cukrem, posiekaną dymką, sokiem z cytryny i oliwą. Krewetki nadziej na patyczki i natrzyj marynatą. Grilluj 3-4 minuty, smarując w trakcie pozostałym sosem.
Teks: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/free, East news