Greckie kurczaki z awokado
Szaszłyki w greckim stylu.
Weź:
•szklankę jogurtu naturalnego
•3 ząbki czosnku
•łyżeczkę chili w proszku
•łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
•pół łyżeczki soli
•świeżo mielony pieprz
•4 pojedyncze piersi z kurczaka
•2 dojrzałe awokado
•2 czerwone cebule
•skórkę startą z cytryny
•łyżkę oliwy
•garść rukoli
Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sproszkowanym chili, kminem, skórką cytrynową, pieprzem, solą i oliwą. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj
z marynatą jogurtową, przykryj, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Cebulę i awokado pokrój w kostkę. Na patyczki nadziewaj kawałki kurczaka na zmianę z cebulą
i awokado, grilluj 6-8 minut, obracając od czasu do czasu. Podawaj z rukolą.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free