Gołąbki z modrej kapusty z kaszą jaglaną
Na gołabki weź:
- dużą główkę modrej kapusty
- 200 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- łyżeczkę soli
- szklankę posiekanych drobno kurek (mogą być mrożone) lub pieczarek
- 2 duże cebule
- kilka łyżek masła
- sól i pieprz
- ulubione suszone zioła
Przygotowanie:
Roztop w rondlu łyżkę masła i wsyp kaszę. Praż, aż masło oblepi wszystkie ziarenka. Zalej dwiema szklankami wrzątku i dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Zostaw na ogniu pod przykryciem (bez mieszania) do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Liście kapusty delikatnie odetnij, odkrój grube nerwy i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie włóż na krótko do zimnej, żeby zachowały lepszy kolor, i odsącz na ściereczce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nich posiekane cebule, pod koniec wrzuć posiekane grzyby, a kiedy zmiękną, posól, popieprz, dodaj ulubione zioła. Wymieszaj całość z kaszą, ewentualnie jeszcze raz dopraw, zawiń farsz w liście kapusty i piecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym obficie masłem, przez 40–50 minut w 180°C. Podawaj z sosem śmietanowym.
TEKST I ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, GREENMORNING.PL