Gołąbki z kaszą i podgrzybkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Warzywa , Grzyby Danie: Danie główne Dieta: Wegetariańska

Na gołąbki z kaszą i podgrzybkami weź:

  • włoską lub białą kapustę
  • szklankę kaszy gryczanej
  • 4 garści podgrzybków
  • cebulę
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

Kapustę bez głąba sparz, zdejmij liście, zetnij z nich zgrubienia. Kaszę ugotuj na sypko. Grzyby drobno pokrój. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż krótko na dużym ogniu. Połącz z kaszą i koperkiem, dopraw solą, pieprzem i zawiń w liście kapusty. Gołąbki ułóż w brytfance, podlej rosołem i duś godzinę w piekarniku pod przykryciem w 160°C.

Tekst: Matylda Rosłaniec, Jacek Machnacz/Gospoda Gąsiorówka Zdjęcie: Shutterstock