Gołąbki z kaszą i podgrzybkami
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
120 minut
Składnik:
Warzywa
, Grzyby
Danie:
Danie główne
Dieta:
Wegetariańska
Na gołąbki z kaszą i podgrzybkami weź:
- włoską lub białą kapustę
- szklankę kaszy gryczanej
- 4 garści podgrzybków
- cebulę
- masło
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę bez głąba sparz, zdejmij liście, zetnij z nich zgrubienia. Kaszę ugotuj na sypko. Grzyby drobno pokrój. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż krótko na dużym ogniu. Połącz z kaszą i koperkiem, dopraw solą, pieprzem i zawiń w liście kapusty. Gołąbki ułóż w brytfance, podlej rosołem i duś godzinę w piekarniku pod przykryciem w 160°C.
Tekst: Matylda Rosłaniec, Jacek Machnacz/Gospoda Gąsiorówka Zdjęcie: Shutterstock