Gnocchi z bobu

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ: 

  • 2 szkl. ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1⁄2 szklanki mąki
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1⁄2 łyżeczki soli 

DO PODANIA: 

  • masło
  • listki szałwii
  • parmezan
  • śmietana
  • świeżo zmielony pieprz

Zmiksuj bób na purée. Na stolnicę wysyp obie mąki, wyłóż na nią purée, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ulep ze dwa wałeczki i potnij je w rąby. Na każdym odciśnij wzorek widelcem. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, gotuj około minuty od wypłynięcia. Podawaj z listkami szałwii usmażonymi na sporej ilości masła z parmezanem, polane śmietaną i posypane świeżo mielonym pieprzem.

TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK- -WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL

DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.