Gnocchi z bobu
WEŹ:
- 2 szkl. ugotowanego i obranego bobu
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1⁄2 szklanki mąki
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1⁄2 łyżeczki soli
DO PODANIA:
- masło
- listki szałwii
- parmezan
- śmietana
- świeżo zmielony pieprz
Zmiksuj bób na purée. Na stolnicę wysyp obie mąki, wyłóż na nią purée, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ulep ze dwa wałeczki i potnij je w rąby. Na każdym odciśnij wzorek widelcem. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, gotuj około minuty od wypłynięcia. Podawaj z listkami szałwii usmażonymi na sporej ilości masła z parmezanem, polane śmietaną i posypane świeżo mielonym pieprzem.
TEKST I ZDJĘCIA: KINGA BŁASZCZYK- -WÓJCICKA FOTOGRAFKAI STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI. GREENMORNING.PL
DZIĘKUJEMY PANI ANNIE SIMON ZA POMOC W STYLIZACJI I PRZYGOTOWANIU POTRAW DO SESJI ZDJĘCIOWEJ.