Gęś pieczona z jabłkami
Jak urozmaicić jesienne i zimowe menu? Sprawdzona propozycja to gęś pieczona z jabłkami.
Weź:
- młodą gęś (4,5-5 kg)
- 1 kg kwaśnych jabłek
- pęczek włoszczyzny
- sól
- pieprz
- 2 główki czosnku
- łyżkę masła
- majeranek
WYKONANIE:
Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, następnie nacieramy ją solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby nie przypalić przypraw podczas pieczenia). Do środka wsuwamy również dwie całe główki czosnku z łupinami oraz jabłka. Na dno gęsiarki wkładamy pokrojoną włoszczyznę, na nią gęś, obkładamy resztą jabłek.
Gęsiarkę przykrytą pokrywką wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia gęś pieczemy w temperaturze 140°C przez ok. 3,5 godz. (45 min na każdy kilogram). Kroimy, dopóki jest gorąca. Najlepiej podawać ją z kopytkami i jabłkami, polewając obficie sosem z pieczenia.
Zdjęcia: Shutterstock