Gęś pieczona z jabłkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Owoce , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Jak urozmaicić jesienne i zimowe menu? Sprawdzona propozycja to gęś pieczona z jabłkami.

Weź:

  • młodą gęś (4,5-5 kg)
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • pęczek włoszczyzny
  • sól
  • pieprz
  • 2 główki czosnku
  • łyżkę masła
  • majeranek

WYKONANIE:

Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, następnie nacieramy ją solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby nie przypalić przypraw podczas pieczenia). Do środka wsuwamy również dwie całe główki czosnku z łupinami oraz jabłka. Na dno gęsiarki wkładamy pokrojoną włoszczyznę, na nią gęś, obkładamy resztą jabłek.  

Gęsiarkę przykrytą pokrywką wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia gęś pieczemy w temperaturze 140°C przez ok. 3,5 godz. (45 min na każdy kilogram). Kroimy, dopóki jest gorąca. Najlepiej podawać ją z kopytkami i jabłkami, polewając obficie sosem z pieczenia.

Zdjęcia: Shutterstock