Galaretka z kurczaka
Galaretka z kurczaka z paprykową nutą.
Weź:
• podwójną pierś kurczaka
• 2 kostki rosołowe
• 4 listki żelatyny
• pęczek estragonu
• 3 papryki świeże lub konserwowe
Zwilż płatki żelatyny w zimnej wodzie. Rozpuść kostki rosołowe w litrze wrzątku i dodaj pęczek estragonu. Gotuj piersi kurczaka w bulionie przez 20 minut. Odcedź i ostudź. Wywar wlej do rondla, dodaj żelatynę. Doprowadź do wrzenia, a potem ostudź. Wlej galaretkę do miski (żeby miała pół centymetra grubości) i wstaw do lodówki. Po godzinie wrzuć pokrojone w cienkie plastry piersi kurczaka, listki estragonu i pokrojoną paprykę. Zalej resztą galaretki i zostaw w lodówce na co najmniej cztery godziny w lodówce. Wyłóż na talerz i podawaj.
Tekst: Agata Daniluk, Stockfood/Free
Zdjęcia: François Goudier/Côté Maison/East News, Marcin Szabłowski i Dariusz Fidos/Mk, Stockfood/Free, Corbis/Fotochannels