Faszerowane bakłażany

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

WEŹ:
•2 średnie bakłażany
•2 szklanki ryżu ugotowanego al dente
•4-5 pieczarek
•4 łyżki bułki tartej
•cienki filecik anchois
•natkę pietruszki
•oliwę
•sól

Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż środek z nasionami. Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie, posól. Ostudź, odsącz i wymieszaj z ryżem. Faszeruj masą ułożone w brytfance bakłażany. Rozgrzej oliwę, wrzuć anchois i po chwili rozdrobnij go łopatką, dodaj bułkę tartą i krótko podsmaż. Posyp nią bakłażany i piecz je 45-50 minut w 190ºC. Podawaj z posiekaną natką.

Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free