Cytrynowy pstrąg z grilla
SKŁADNIKI: 3 pstrągi z głowami, patroszone (750 g) sok z 1/2 cytryny 6 plasterków limonki kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżej kolendry 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3 łyżeczki oliwy z oliwek "dani
PRZYGOTOWANIE: Ryby oskrobać, usunąć oczy, oplukać i osuszyć. Natrzeć z każdej strony, a także w środku pieprzem cytrynowym. Umieścić wewnątrz każdej ryby bazylię, kolendrę i plasterki limonki. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Grillować w folii ok. 5 minut z każdej strony (u mnie na 5 poziomów mocy grzania, grillowałam na 4 tym). Przygotować sos cytrynowy Kamis - ja zamiast 250 ml śmietanki użyłam tylko połowy, dodając 125 ml odtłuszczonego mleka. Sos mimo to wyszedł dosyć gęsty, mocno koperkowy z cytrynową nutą. Do podania proponuję lekką sałatkę z awokado, truskawkami, ogórkiem i czerwoną cebulką, polaną lekkim dressingiem z orzechami.