Cynamonowa dynia
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
45 minut
Składnik:
Warzywa
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
Danie:
Danie główne
Podaj cynamonową dynię z tymiankiem i orzechami, a stworzysz pyszny i rozgrzewający jesienny obiad.
Weź:
• dynię (piżmową, sporą hokkaido lub pół olbrzymiej)
• pół kostki masła
• pół szklanki cukru
• 4 łyżki miodu
• łyżeczkę mielonego cynamonu
• starty kawałek świeżego imbiru
• gruboziarnistą sól
• 2 cytryny
• dynię (piżmową, sporą hokkaido lub pół olbrzymiej)
• pół kostki masła
• pół szklanki cukru
• 4 łyżki miodu
• łyżeczkę mielonego cynamonu
• starty kawałek świeżego imbiru
• gruboziarnistą sól
• 2 cytryny
Do podania:
• kilka łyżek śmietany
• posiekane włoskie orzechy
• świeży tymianek
• kilka łyżek śmietany
• posiekane włoskie orzechy
• świeży tymianek
Ułóż dynię ciasno na blasze wyłożonej papierem. Obłóż masłem i plastrami cytryn, posyp solą, cukrem i przyprawami, polej miodem. Piecz ok. 45 minut w 180ºC. Podawaj ze śmietaną, posyp posiekanym tymiankiem i orzechami.