Cukinia faszerowana

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ: 

  • dużą cukinię z twardą skórką 
  • szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszkę pomidorów krojonych
  • kilka pomidorów suszonych
  • szklankę ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • pomidorki koktajlowe na gałązce lub duży pomidor pokrojony w plastry
  • listki świeżej bazylii
  • ser typu mozarella
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • oliwę z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

UWAGA: Ilość farszu należy dostosować do wielkości cukinii.

Cukinię przekrój wzdłuż. Usuń gniazda nasienne. Wydrąż miąższ (zostaw 1 cm grubości od skórki). Łódki z cukinii skrop oliwą, natrzyj solą i piecz 20 minut w 200°C. Wydrążony miąższ pokrój i dodaj do zeszklonych na patelni cebuli i czosnku. Duś, aż zmięknie.

Dodaj soczewicę i suszone pomidory, duś, mieszając. Dodaj pomidory z puszki i jeszcze chwilę duś, dopraw do smaku. Dodaj ugotowaną kaszę. Farsz włóż do upieczonych łódek z cukinii, posyp tartą mozzarellą i serem żółtym, przystrój gałązką pomidorków i listkami świeżej bazylii. Piecz około 15-20 min w 200°C.

AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 

ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI 

STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE

Zobacz również