Cukinia faszerowana
WEŹ:
- dużą cukinię z twardą skórką
- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- puszkę pomidorów krojonych
- kilka pomidorów suszonych
- szklankę ugotowanej soczewicy czerwonej
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 duże cebule
- pomidorki koktajlowe na gałązce lub duży pomidor pokrojony w plastry
- listki świeżej bazylii
- ser typu mozarella
- ser żółty
- sól
- pieprz
- oliwę z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
UWAGA: Ilość farszu należy dostosować do wielkości cukinii.
Cukinię przekrój wzdłuż. Usuń gniazda nasienne. Wydrąż miąższ (zostaw 1 cm grubości od skórki). Łódki z cukinii skrop oliwą, natrzyj solą i piecz 20 minut w 200°C. Wydrążony miąższ pokrój i dodaj do zeszklonych na patelni cebuli i czosnku. Duś, aż zmięknie.
Dodaj soczewicę i suszone pomidory, duś, mieszając. Dodaj pomidory z puszki i jeszcze chwilę duś, dopraw do smaku. Dodaj ugotowaną kaszę. Farsz włóż do upieczonych łódek z cukinii, posyp tartą mozzarellą i serem żółtym, przystrój gałązką pomidorków i listkami świeżej bazylii. Piecz około 15-20 min w 200°C.
AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)
TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI
STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE